![]() |
Cigánypác 5 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk só, 1 kockacukor, 1 kk mustár, 1 ek ketchup, 1/2 kk őrölt feketebors. |
Ürge pörkölt 5-6 öntött ürge, 4-5 fej hagyma 3 nagy kanál színes paprika só, bors, 4 kanál lecsó, erőspaprika. |
![]() |
Roma lecsó (Lacsaú)20 dkg húsos füstölt szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 ek pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.A paprikákat karikákra vágom, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágom, a krumplit meghámozom és felkarikázom (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztom, majd aranysárgára pirítom rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórom az édes pirospaprikával, majd ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom és lefedve puhára párolom. Ízlés szerint erőspaprikával ízesítem. Vakarccsal, vagy puha kenyérrel tálalom. |
![]() |
Cigánypörkölt1 kg húsféle, 3 fej hagyma, 3 kanál édes paprika1 kanál erőspaprika, 1 kk bors, 2-3 kanálnyi lecsó csövespaprika. |
![]() |
Pusztapörkölt3 kg csölökhús falatnyi darabokra vágva, 8 dkg zsír, 30 dkg hagyma, 2 dkg fokhagyma, 4 g köménymag 3 dkg fűszerpaprika, 5 dkg só, fél kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, fél liter száraz vörösbor.A zsíron üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, megszórom a paprikával és beleforgatom a megmosott húst. Sózom, majd köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezem. Kissé pirítgatom, majd kevés borral oltom el. Lefedve lassan párolom. Ha kell, egy kis vizet is öntök rá. Mielőtt a hús megpuhulna, |